Wielkopolska strefa aktywizacji

„Wielkopolska strefa aktywizacji” nr POWR.01.05.01-00-0112/20. Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa I Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działanie 1.5 – Rozwój potencjału zawodowego osób z niepełnosprawnościami, Poddziałanie 1.5.1 – Rozwój potencjału zawodowego osób z niepełnosprawnościami – Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Wsparcie jest udzielane z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Całkowita wartość Projektu: 2 326 100,00 zł

Dofinansowanie projektu z UE: 2 326 100,00 zł

Okres realizacji Projektu: od: 2022-01-01 do: 2023-06-30

Ilość miejsc: 230 osób

Udział projekcie jest całkowicie BEZPŁATNY

CEL PROJEKTU

Projekt „Wielkopolska strefa aktywizacji” nr POWR.01.05.01-00-0112/20 ma na celu  zwiększenie poziomu i jakości zatrudnienia 230 os. z niepełnosprawnościami  i osób biernych zawodowo z powodu choroby z terenu woj. wielkopolskiego, poprzez zaplanowanie i przeprowadzenie kompleksowego wsparcia skierowanego do osób z niepełnosprawnościami  i osób biernych z powodu choroby ukierunkowanego na podjęcie zatrudnienie lub poprawę jego warunków. Każdy z uczestników projektu będzie miał opracowany Indywidualny Plan Działania, na podstawie, którego skierowany zostanie do wzięcia udziału w co najmniej dwóch rodzajach wsparcia. w okresie 01.01.2022-30.06.2023.

DLA KOGO?

Grupa docelowa to 180 osób niepracujących i 50 osób pracujących powyżej 18 roku życia

• z niepełnosprawnościami,
  • osoby bierne zawodowo z powodu choroby (osoby, które w wyniku choroby lub wypadku doznały pogorszenia stanu zdrowia i z tego powodu utraciły możliwości wykonywania dotychczasowej pracy; również jeśli nie posiadają orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, jednak chorowały przez okres co najmniej 182 dni w ciągu 2 lat przed rozpoczęciem udziału w projekcie)

Wśród 230 uczestników projektu:

• 180 osób bez zatrudnienia
  • 50 osób pracujących

Minimum 30% uczestników projektu (minimum 69 osób) należeć będzie do jednej lub kilku wymienionych poniżej grup

• Osoby ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności
  • Osoby z niepełnosprawnościami sprzężonymi
  • Osoby, co do których orzeczono niepełnosprawność intelektualną chorobę psychiczną, epilepsję lub całościowe zaburzenia rozwojowe w przypadku zaliczenia ich do lekkiego stopnia niepełnosprawności.

CO OFERUJEMY?

• Opracowanie Indywidualnego planu działania (IPD),
  • Profesjonalną kadrę trenerską
  • W zależności od potrzeb:
    • Indywidualne poradnictwo zawodowe
    • Indywidualne wsparcie psychologiczne
    • Szkolenia zawodowe podnoszące kompetencje lub kwalifikacje
    • Catering  w trakcie szkolenia
    • Stypendia szkoleniowe
    • Zwrot kosztów dojazdu
    • Zwrot kosztów opieki nad dzieckiem/osobą zależną
    • Staże (od 3 do 6 miesięcy)
    • Składki ZUS, badania lekarskie (w ramach stażu)
    • Stypendia stażowe
    • Stypendia szkoleniowe
    • Wsparcie pośrednika pracy
    • i inne

KONTAKT

Wszystkich chętnych zainteresowanych udziałem w Projekcie zapraszamy do zapoznania się z Regulaminem rekrutacji i uczestnictwa projektu oraz do złożenia dokumentów rekrutacyjnych, które można pobrać z naszej strony internetowej lub w Biurze Projektu ul. Wachowiaka 8 a, 60-681 Poznań.

Dane kontaktowe Biura Projektu:
e-mail: biuro@fundacja-akme.pl