Środowiskowe Centra Zdrowia Psychicznego

Fundacja Akme podejmuje działania mające na celu deinstytucjonalizację usług społeczno-zdrowotnych oraz poprawę jakości usług na rzecz osób z zaburzeniami psychicznymi, w tym również dzieci i młodzieży. Wypracowany model zakłada zintegrowane, kompleksowe wsparcie osób z zaburzeniami psychicznymi, które z tego tytułu zagrożone są ubóstwem bądź wykluczeniem społecznym.

Celem utworzenia i funkcjonowania Środowiskowych Centrów Zdrowia Psychicznego jest implementacja środowiskowego modelu opieki psychiatryczno-psychologicznej skierowanej do dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych. Podejmowane działania umożliwiają uczestnikom projektów korzystanie z najnowszych i najskuteczniejszych metod wsparcia osób borykających się z problemami psychicznymi.

W ramach kompleksowego wsparcia oferowane są działania takie jak: porady psychiatryczne i psychologiczne, psychoterapia indywidualna i rodzinna, psychoterapia grupowa, terapia pedagogiczna oraz działania środowiskowe, tj. wizyty w środowisku życia pacjenta.

DOROŚLI

DZIECI I MŁODZIEŻ

DLA KOGO?

Osoby dorosłe w kryzysie psychicznym bądź z naturą choroby psychicznej, a  także osoby z bliskiego otoczenia osoby chorującej bądź będącej w kryzysie psychicznym.

WSPARCIE:

Celem Środowiskowych Centrów Zdrowia Psychicznego dla osób dorosłych jest objęcie kompleksowym wsparciem osób dorosłych z zaburzeniami psychicznymi wraz z osobami z ich otoczenia.

Oferowane wsparcie:

• indywidualne spotkania z psychologiem i psychiatrą
  • terapia indywidualna
  • spotkania z pracownikiem socjalnym
  • spotkania z doradcą zawodowym
  • indywidualne i grupowe spotkania ze specjalistami, m.in. mediatorem, pedagogiem
  • zajęcia socjoterapeutyczne (warsztaty, treningi, grupy wsparcia)
  • pomoc asystentów wsparcia procesu leczenia

W celu uzyskania wszystkich informacji zachęcamy do kontaktu z ŚCZP współprowadzonymi przez Fundację AKME:

DLA KOGO?

Dzieci i młodzież do 18 roku życia z zaburzeniami psychicznymi bądź będące w kryzysie psychicznym oraz osoby z ich otoczenia.

WSPARCIE:

Celem Środowiskowych Centrów Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży jest objęcie kompleksowym wsparciem dzieci i młodzieży do 18 roku życia z zaburzeniami psychicznymi wraz z osobami z ich otoczenia.

Oferowane wsparcie:

• Diagnoza zaburzeń psychicznych
  • Kompleksowe wsparcie psychiatryczne oraz psychoterapeutyczne
  • Poprawa funkcjonowania zdrowotnego i społecznego dziecka oraz bliskich mu osób
  • Terapia pedagogiczna
  • Terapia rodzinna i grupowa
  • Wsparcie specjalistów (min. pracownik socjalny, neurolog, dietetyk, logopeda)
  • Zajęcia socjoterapeutyczne dla dzieci (min. Treningi umiejętności społecznych)
  • Warsztaty psychoedukacyjne oraz grupy wsparcia dla rodziców

W celu uzyskania wszystkich informacji zachęcamy do kontaktu ze ŚCZP współprowadzonymi przez Fundację AKME: